Remoska historie

Remoska a chléb

Kde se vzala remoska, která je dnes synonymem efektivního a rychlého vaření, pečení nebo smažení? Inspirací byl elektrický hrnec, který zahlédl mladý elektrotechnik Oldřich Homuta během své cesty do Švédska. Po příjezdu do Československa přemýšlel spolu s dvěma kolegy, jak by vytvořili elektrický hrnec, který by uměl nejen vařit, ale také péct.

Využijte slevu
10 % při nákupu v e-shopu Remoska®slevový kód: REMOSKAAFFIAL

Kdo vynalezl remosku?

Netrvalo dlouho a triu vynálezců ve složení Oldřich Homuta, Jindřich Uher a Antonín Tyburec se podařilo zprovoznit přístroj HUT, který byl pojmenovaný po počátečních písmenech příjmení všech tří konstruktérů. První prototypy se vyráběly v letech 1953-1955. Posléze došlo i k přejmenování přístroje, protože Homutova dílna byla znárodněna a včleněna pod podnik REMOS (Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis), odkud byl jen krůček k pojmenování nového přístroje jako remoska, který se oficiálně používal od roku 1964. Byl to stejný rok, ve kterém tento zázračný přístroj získal registrační ochrannou známku.

První sériová výroba ve Zdicích

Sériově se začaly remosky původně vyrábět v podniku ESČ ve Zdicích, kde byla specializovaná výroba na pečicí trouby. Od roku 1957 se přesunula výroba do Ondřejova do okresního kovopodniku (OKP Brandýs nad Labem). Samostatný výrobní závod Kostelce pod Černými lesy pak začal vyrábět remosky, jak je známe s pečicí mísou dnes. Remoska však putovala dál do nedalekého Českého Brodu, kde se vyráběla v závodě Karma.

2,7 milionů kusů před zastavením výroby

Z remosky byly nadšené hospodyňky, chataři i studenti na vysokých školách. Výrobě se dařilo a jen do roku 1991 se vyrobilo 2,7 milionů kusů remosek všech velikostí. S příchodem mikrovlnných trub a nových typů elektrických ohřívačů se však zdálo, že o remosky nebude zájem a výroba byla v závodě v Českém Brodě ukončena.

Znovuobjevení remosky

Jen o tři roky později, v roce 1994 se technik Jiří Blažek pokoušel opravit starou remosku a potřeboval sehnat náhradní díly. K jeho překvapení zjistil, že podnik REMOS už nefunguje a ochranná známka se nabízí dokonce k prodeji. Neváhal ani vteřinu. Licenci koupil a založil nový výrobní závod, tentokrát ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde je podnik REMOSKA s. r. o. dodnes.

Krušné začátky a nové trhy

Začátky byly krušné, rozpadly se tradiční obchodní vazby a lidé v post-socialistických zemích toužili po nových a západních výrobcích. Remoska neměla doslova na růžích ustláno, ale uspěla. A více než to. Po získání nových obchodních kontaktů se podařilo investovat do nových technologií. Od roku 1999 má remoska nový design a barvu. Společnost také získala licenci na použití teflonového povrchu DuPont. Mohla se vydat do světa!

Polovina exportu putuje do Velké Británie

„Lady Remoska“

Při svém dobývání západních trhů měla navíc remoska obrovské štěstí. Díky Češce Mileně Grenfell-Baines, která se dostala do Velké Británie během druhé světové války v rámci Wintonových vlaků. Přijela na návštěvu za sestřenicí a ta si přála novou remosku. Přání bylo splněno a nejen to, paní Grenfell-Baines se domluvila přímo s výrobcem a remosky zamířily ve velkém na britský trh. Od té doby se těší z remosky běžní Britové i princ Charles, který ji dostal darem k narozeninám v roce 2001. „Lady Remoska“, což je přezdívka paní Grenfell-Baines, neopomněla vydat i příslušné kuchařky, které pomáhají s vařením, pečením i smažením v dnes již legendárním přístroji, který se kromě Velké Británie vyváží i do Polska, Slovenska, Německa, ale také Austrálie nebo Kanady. Polovina exportu však připadá na Velkou Británii, kde je obrovsky populární a v roce 2001 získala dokonce remoska cenu nejlepšího výrobku roku v rámci Institutu Good Housekeeping.

Využijte slevu
10 % při nákupu v e-shopu Remoska®slevový kód: REMOSKAAFFIAL

Zdroje:

Úvodní obrázek článku – REMOSKA s.r.o.