Chlebu se přezdívá boží dar a rozhodně je to potravina, která by neměla chybět na žádném stole. Při snídani nebo večeři, během setkání přátel při grilování, vždy je chleba dokonalou přílohou, která všechny potěší. Tím spíše, když je domácí a má krásně propečenou kůrku, hebkou střídu a omamně voní po kmínu. A jak chutná? Prostě božsky. Pečení chleba v remosce navíc zvládne připravit úplně každý, protože je to tak snadné! Stačí připravit remosku a pustit se do toho!
Využijte slevu
10 % při nákupu na shop.remoska.eu – slevový kód: REMOSKAAFFIAL
Obsah
Trouba vs. remoska
V čem se pečení chleba v remosce odlišuje od přípravy v troubě? V zásadě ničím, je nutné jen dbát na hmotnost připraveného těsta, které po vykynutí, a hlavně při pečení může narůst až k víku. Pracnému čištění víka se lze vyhnout menšími bochníky s ideálními váhami, třeba jako v případě receptu na chleba v Remosce Tria. A jaká je další nezanedbatelná výhoda pečení chleba v remosce? Rozhodně úspora času i elektrické energie, peče se totiž v nepředehřáté remosce pouhých 45 minut!
Ingredience na chleba z remosky
Co budete na přípravu tohoto klasického českého chleba potřebovat? Připravte si:
- 200 g hladké mouky,
- 150 g špaldové mouky,
- 245 ml vody,
- 8 g kmínu,
- 8 g čerstvých kvasnic,
- 8 g soli,
- 8 g cukru.
Příprava
Připravte si skleněnou misku, do které nalijte polovinu vlažné vody, rozdrobte do ní čerstvé droždí a přidejte cukr. Dobře zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Do větší druhé misky prosejte nejprve pšeničnou hladkou a poté špaldovou mouku, osolte a přidejte kmín. Přidejte zbytek vlažné vody a dobře zamíchejte.
Do misky se sypkými ingrediencemi vylijte vzešlý kvásek a důkladně promíchejte, aby vzniklo homogenní těsto. Pro snadnější zpracování si těsto přeneste na pomoučněnou pracovní plochu nebo vál a dobře propracujte, aby bylo těsto opravdu hladké a nelepilo se na prsty. Vypracujte kouli, kterou nechte ve skleněné misce asi 30 minut kynout pod utěrkou na teplém místě.
Po prvním kynutí těsto v misce několikrát pomocí prstů přeložte a opět nechte přikryté kynout 30 minut. Poté pracovní plochu pomažte olejem a vykynuté těsto na ní přeneste. Opět několikrát přeložte. Mezitím si vyložte utěrkou misku a posypejte moukou, z těsta vytvořte kouli a vložte do utěrky, posypte moukou i z vrchu a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě 60 minut.
Po závěrečném vykynutí vyklopte opatrně z utěrky bochník do nepředehřáté remosky, můžete posypat kmínem nebo nožem vytvořit řezy, a pečte přibližně 45 minut. Po dopečení nechte chleba vychladnout, teprve poté jej krájejte na plátky.
Tipy na pečení chleba v remosce
Jak již bylo řečeno, důležité je sledovat celkovou hmotnost bochníku, aby pecen nevykynul při pečení příliš a nezačal se vršek připalovat o víko, ve kterém je topná spirála. Držte se proto gramáže v receptu. Neméně důležité je dodržovat objem vody a vršek bochníku nepotírat vodou tak, jak se to dělává při pečení v troubě, aby se oddálilo tvrdnutí kůrky. Chleba pečený v remosce není třeba ani před dopečením potírat slanou vodou pro změknutí kůrky, naopak přebytečná voda by se vysrážela na víku a chleba by mohl být po dopečení na povrchu vlhký. Nechte chleba v remosce tak, jak je, počítejte s kůrkou, kterou budou zdobit rustikální praskliny. Poslední rada se týká samotného pečení chleba v remosce, během kterého zbytečně neotvírejte víko. Mohlo by dojít ke splasknutí chleba, což platí hlavně v prvních 30 minutách pečení, pro kontrolu stavu můžete nahlédnout okénkem.
Nakupujte přímo od výrobce
v internetovém obchodě Remoska®
- Remosky
- Příslušenství Remoska®
- Náhradní díly Remoska®
- Elektrospotřebiče Remoska®
- Nádobí Remoska®
- Sleva pro vás – 10 % se slevovým kódem REMOSKAAFFIAL
Úvodní obrázek článku – REMOSKA s.r.o.