Šneky z listového těsta jsou vynikající pochoutkou. Můžete je připravit jak naslano, tak nasladko. Tato dobrota je oblíbená pro svou jednoduchost i rychlost přípravy. Níže najdete některé obecné kroky a tipy, jak udělat šneky z listového těsta.
Obsah
Ingredience
- Listové těsto – můžete použít čerstvé nebo zmrazené, práci vám ušetří koupě již rozváleného těsta.
- Náplň dle vašeho výběru – pro sladké šneky např. třtinový cukr, skořice, ořechy, sušené ovoce, rozinky, čokoláda, tvaroh, pro slané šunka, salám, různé druhy sýra.
- Rozpuštěné máslo nebo olej pro potření těsta.
- Vejce pro potření povrchu těsta před pečením.
Postup přípravy šneků z listového těsta
Příprava listového těsta
- Zmrazené nejprve nechte rozmrazit podle pokynů na obalu.
- Chlazené a rozmrazené rozválejte na pomoučeném válu na obdélník.
- Koupené rozválené listové těsto vyndejte na 5 minut z chladničky a potom ho rozviňte i s pečícím papírem.
Náplň
- Rozválené těsto rovnoměrně potřete rozpuštěným máslem nebo olejem případně rozšlehaným vejcem. Někdy potření není třeba. Vždy postupujte dle konkrétního receptu.
- Poté na těsto rozprostřete zvolenou náplň.
Svinování a krájení
- Těsto začněte rolovat na delší straně a mírně ho utahujte. Vytvoříte dlouhou roládu.
- Poté nakrájejte roládu ostrým nožem na 1,5-2 cm silné kousky, které budou tvořit jednotlivé šneky.
Tip: Pokud se náplň při krájení příliš lepí na nůž, namáčejte ho ve studené vodě. Případně použijte místo nože nit. Šneky s řídkými náplněmi, jako je například pudink, dejte před krájením na půl hodiny ztuhnout do mrazáku.
Jak dlouho péct šneky z listového těsta
- Šneky položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečení v troubě – Pečte ve vyhřáté troubě při teplotě kolem 180-190 °C (podle pokynů na obalu listového těsta) po dobu 15-20 minut, nebo dokud nejsou šneky zlatavě hnědé a dobře propečené.
- Pečení v Remosce – Remosku nepředehřívejte. Zapněte a pečte 30-35 minut. Na dno mísy použijte pečící papír s úchyty po stranách. Upečené šneky tak snadno vyndáte.
Pozor! Pokud dáváte do již rozehřáté Remosky ihned další várku, doba pečení se zkrátí na cca 20 minut.
Podávání
- Sladké šneky můžete po upečení posypat moučkovým cukrem nebo potřít glazuru ze směsi moučkového cukru, citronové šťávy a trochy vody.
- Sladké i slané šneky můžete podávat ještě teplé. Výborné jsou však i po vychladnutí.
A teď už víte, jak udělat šneky z listového těsta. Toto je základní postup pro přípravu. Můžete samozřejmě experimentovat s různými náplněmi a příchutěmi podle svého vkusu. Buďte kreativní a užijte si pečení těchto lahodných sladkých dobrot.
Nakupujte přímo od výrobce
v internetovém obchodě Remoska®
- Remosky
- Příslušenství Remoska®
- Náhradní díly Remoska®
- Elektrospotřebiče Remoska®
- Nádobí Remoska®
- Sleva pro vás – 10 % se slevovým kódem REMOSKAAFFIAL